Arra gyanakszol, hogy tüneteid összefügghetnek a glutén fogyasztásával? Feltetted magadnak a kérdést: Lehet, hogy gluténérzékeny vagyok? Mielőtt tesztelnéd magad, érdemes tisztában lenni a gluténérzékenység, vagy más néven cöliákia okával, tüneteivel és kezelésével.
Olvasd el mit érdemes tudni a betegségről és teszteld magad egyszerűen és gyorsan a Prima Home Test otthoni gluténérzékenység gyorstesztjével.
Mi is az a cöliákia?
A cöliákia (liszt- vagy gluténérzékenység) egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai hajlamosság mellett, környezeti provokációk által alakul ki, a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint egyéb gyomor-bélrendszeren kívüli tünettel és akár társbetegségekkel is járhat.
A gluténérzékenység oka
Az emberek egy részénél a gluténérzékenység öröklött tényező, azaz ha a családban már van lisztérzékeny beteg, nagy a valószínűsége, hogy a család többi tagjánál is jelentkezik a betegség, mely során olyan sejtfelszíni antigének lépnek kapcsolatba a gabonafehérjével, azaz a gluténnal, melyeknek az a feladata, hogy megkülönböztesse a saját szervezetünket az idegenétől. A glutén az antigénekkel felvett kapcsolat során elindítja az autoimmun folyamatot, és azt az üzenetet küldi a testünknek, hogy idegen szervezettel van dolga, így küzdeni kezd ellene és elkezdi termelni az ellenanyagot, tulajdonképpen saját maga ellen. Még nem tisztázott, hogy miért csak a cöliákiára hajlamos emberek körülbelül felénél jelentkeznek életminőséget befolyásoló tünetek, és azt sem tudjuk hogy az életkornak mekkora szerepe van ebben. Az azonban kimutatható, hogy a gluténérzékenység gyakran más autoimmun típusú betegségekkel is társul.
Kísérőbetegségek lehetnek:
- az egyes típusú diabetes, azaz cukorbetegség,
- pajzsmirigy problémák
A gluténérzékenység általános tünetei – emésztőrendszerrel összefüggő tünetek
- (hosszú ideig tartó) haspuffadás és/vagy hasmenés
- fényes széklet
- étvágytalanság, fogyás (gyermekeknél fejlődésben való elmaradás)
- laktózérzékenység
- fogzománc hibák, fogromlás
- visszatérő afták a szájban
Ezek a tünetek nem mindig erőteljesek, hiszen maga a betegség gyakran csendes lefolyású, azonban pontosan olyan veszélyes, mintha intenzív tüneteket produkálnánk, hiszen a szervezetünk tulajdonképpen állandó irritációnak van kitéve, és harcol saját maga ellen.
Közvetett, nem az emésztőrendszert érintő tünetek (ezek a táplálék nem megfelelő felszívódása miatt alakulhatnak ki)
- súlyproblémák
- vashiány, vérszegénység (az elégtelen vas- és B12-felszívódás miatt)
- fáradékonyság, (gyakran migrénes) fejfájás
- hajhullás és körömtöredezés
- csontritkulás, csontdeformitások (a kalcium és D-vitamin nem megfelelő felszívódása miatt)
- izomfájdalom, izomgyengeség (kálium- és magnéziumhiány miatt)
- menstruációs zavarok
- Duhring-betegség (csalánkiütésre hasonlító hólyagosodás a bőrön)
- egyéb autoimmun betegségek (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, ízületi betegség, psoriasis azaz pikkelysömör, melynek tünete a hámló és erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd és/vagy a könyök területén)
A cöliákia tünetei gyermekeknél
A gluténérzékeny gyermekek szervezete a táplálék nem megfelelő felszívódása miatt gyakorlatilag éhezik, esetükben nem csak klasszikus tünetek jelentkezhetnek, mint az étvágytalanság, hasfájás, hasmenés, vérszegénység (sápadtság, véralvadási problémák) hanem sajnos a a fejlődésben is visszamaradhatnak, hiszen nem jutnak hozzá a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz. (erőtlen izomzat, rugalmatlan bőr, csontnövekedési zavarok, nemi érés késése)
Gluténérzékenység vizsgálata
Hogy megbizonyosodjunk róla, valóban gluténérzékenyek vagyunk, többfajta vizsgálati lehetőség közül választhatunk. Végezhető genetikai vizsgálat, mely a betegségre való hajlamot mutatja meg. Amennyiben a problémában érintett még nem tart ott, hogy gluténmentes diétába kezdjen, a véréből kimutathatóak azok az antitestek, melyek a glutén irritácó hatására termelődnek a szervezetben. Jelenleg az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG) kimutatása elfogadott, utóbbi érzékenysége és specifitása is 99% fölötti.
Amennyiben az eredmény igazolja a gyanút, javasolt lehet a vékonybél szövettani vizsgálata. Az ekkor észlelhető, autoimmun betegséget igazoló eltérések a következők: boholyatrófia (sorvadás), nyálkahártyában emelkedett nyiroksejtszám.
A vérteszt mellett természetesen, a tünetek jelentkezése esetén mindig szakorvosi diagnózis felállítása szükséges! Ha a teszt pozitív mindenképpen fordulj egy szakorvoshoz, hogy szervezeted és te is mielőbb megnyugodjatok.
Ne felejtsd el, hogy a tünetek hátterében több kórkép is állhat. Ha gyanakszol a cöliákiára, fontos, hogy a vizsgálatot elvégezd, hogy megbizonyosodj vagy kizárd a betegséget. Gyakran okoz hasonló tünetek Crohn betegség, IBS, tejcukor érzékenység vagy az ételallergia. A különböző betegségek eltérő diétát és terápiát igényelnek. Nem ajánlott orvosi konzultáció nélkül vagy a viszgálat előtt önállóan diétába kezdeni, hiszen a glutén kizárásával a szervezetben lecsökken a ellenanyag, így a vizsgálatokkal nem is mutatható ki.
A glutén érzékenységre jelenleg nincs gyógymód, de megfelelően összeállított diétával karban tartható. Az autoimmun betegségek közül szerencsére egy jól kezelhető típus, mivel pontosan meghatározható, hogy mi váltja ki a folyamatot (a glutén). Amennyiben olyan táplálékot fogyasztasz, ami nem tartalmaz glutént, a szervezet sem fordul maga ellen és az önpusztító folyamat leáll. Jó hír, hogy a megfelelő étrend mellett a szervezet képes regenerálódni. A gluténmentes diéta azonban egy egész életre szól!
A glutén mára már a 14 jelölésköteles allergén egyike. 2014. december 13-ától minden élelmiszeren, boltban, étteremben vagy a közétkeztetésben egyaránt fel kell tüntetni jelenlétét.
A tiltólistás gabonafélék: búza, rozs, árpa, durumbúza, tönkölybúza, kamut búza, tritikale.
Továbbá a felsoroltakból készült ételek, élelmiszerek fogyasztása is kerülendő (búzakeményítő pl. a felvágottakban)!
A zabfogyasztás örök kérdés a cöliákiában szenvedőknél. „Károsító” fehérje nem található benne, de komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése a betakarítás, szállítás, csomagolás során. Ha a zab garantáltan gluténmentes is, fogyasztása mindig egyéni elbírálás alá esik, sok esetben belefér a gluténérzékenyek étkezésébe.
Teszteld magad gluténtesztünkkel, hogy gyors és megbízható választ kapj kérdésedre: Vajon gluténérzékeny vagyok?