Hogyan juthat a szervezetünk D-vitaminhoz?
A D-vitamin napozás közben az UV-B sugárzás hatására termelődik a bőrben, tavasztól őszig elég D-vitamin képződik, ha napi kb. 20 percet süti a nap az arcot és a fedetlen végtagokat. A D-vitamin az étrendben minimális mennyiségben van jelen, hiába eszünk változatosan, például zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban képződő vitamin.
A halak (makréla, lazac, hering, szardínia, pisztráng), halmájolaj, csirkemáj sok D-vitamint tartalmaznak, de a gomba, tojás és a tejtermékek is bővelkednek a vitaminban. Felszívódásához elengedhetetlenek a zsírok, hisz ebben tudnak feloldódni.
Miért van szükség D-vitaminra?
A D-vitamin szinte az összes szervünk számára nélkülözhetetlen. Központi szerepet játszik a csontjaink fejlődésében, hatással van a fogak állapotára is, alapvető fontosságú az immunrendszer védekezéséhez és segít az akut légzőszervi gyulladások elleni küzdelemben. Ezért célszerű idejében, már kisgyermekkorban elkezdeni figyelni a megfelelő D-vitamin bevitelre. Minden korosztály számára kifejezetten ajánlott a pótlása.
Mit okoz a D-vitamin hiánya?
Gyermekek esetében a D-vitamin hiánya angolkórhoz vezethet, felnőtteknél csontlágyulást, csontszerkezeti problémákat okozhat és izomgyengeséghez, illetve törékeny csontokhoz vezethet. Különösen veszélyeztetett csoportok: időskorúak, elhízottak, kizárólag szoptatós gyermekek és azok, akik nem jutnak elegendő napfényhez. D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség vagy akár rák.
A D-vitamin túladagolása
Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleges elraktározódik, ezáltal lassan ürül ki a szervezetből. Túladagolásának veszélye csak nagyon nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak.